::: MSF - IFF, Zagreb :::
2
home,page,page-id-2,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,large,shadow3
 
03
A

firmiranje vrijednosti nacionalne kulture koje čine zavičajno plesno, glazbeno, jezično i običajno izražavanje uz tradicijsko rukotvorstvo i umijeća, kao i vrijednosti kultura širom svijeta namjerava se prikazati u programu 52. Međunarodne smotre folklora s osnovnom temom o baštini i migracijama, sukladno proglašenju Europskog parlamenta i Vijeća, 2018. kao Europske godine kulturne baštine.

 

Nastupit će folklorna društva i pojedinci koji reprezentiraju različitosti hrvatske etnografske baštine, predstavnici nacionalnih manjina, Hrvati iz susjednih zemalja i iseljeništva (ukupno 30-tak skupina), uz desetak ansambala koji će predstaviti baštinu drugih naroda i kultura.

 

Osnovni festivalski program trajat će pet dana i činit će ga scenske priredbe, plesne, glazbene radionice, pučko kazalište, koncerti etnoglazbe (Ethno Croatia – HGM, Grožnjan; mariachi – Meksiko-Hrvatska) i crkvenog pučkog pjevanja. Svečana priredba uz TV prijenos planira se na Gradecu u petak (20. 7.), gdje će se programi održavati i iduća dva dana. Mimohod sudionika od Zrinjevca do Trga bana Jelačića, s prelaskom sudionika preko pozornice prethodi večernjem nastupu na pozornici na Trgu, posljednji dan – u nedjelju (22. 7.). Na toj će pozornici kao i na obližnjim prostorima po gradskim trgovima u centru grada skupine nastupati u prijepodnevnim i večernjim terminima od srijede do nedjelje (18.-22. 7.). Uz te dvije glavne festivalske scene planiraju se izložbe u Etnografskom muzeju i Etno Art galeriji Posudionice i radionice narodnih nošnji KUC-a Travno. Tijekom festivalskog programa bit će niz radionica i mogućnosti bliskog susreta publike s izvođačima, a kao dio programa organizirat će se i nedjeljna misa u katedrali. Osim na gradskim pozornicama, skupine će nastupati izvan grada – u dvorcu Erdödy u Kerestincu (Sveta Nedelja) te na pozornicama u Vrbovcu i Zaprešiću, kao i na suradnom međunarodnom festivalu u Beltincima u Sloveniji.

 

Program smotre suradnici pripremaju tijekom cijele godine u obilascima i radu s domaćim skupinama. Utoliko će se i ususret MSF, svaki mjesec organizirati popratne priredbe, radionice, okrugli stolovi, sajmovi tradicijskih obrta i suvenira, javni nastupi i/ili tribine na temu MSF i sudionika, nositelja tradicije, očuvanja nematerijalne kulturne baštine i provedbe UNESCO-ove Konvencije iz perspektive migracija ljudi i kultura što će činiti zaokruženu temu Smotre. Na iskustvima 51. MSF planira se organizacija priredaba i tribina i u jesenskim terminima, u kojima bi se javno prikazao stručni rad na kojem se temelje uspješni nastupi sudionika.

 

Temom baštine i migracija namjerava se okupiti skupine koje izvode folklornu tradiciju starog zavičaja neovisno o razdoblju u kojem su ga napustile – poznato je da su se migracije provodile kao posljedica ratova, kolonizacije i agrarne reforme, odnosno i iz gospodarskih razloga pa se u tom smislu može govoriti o kolektivnim migracijama pojedinih zajednica. Sele se, međutim, i pojedinci koji u mjestima naseljenja stvaraju novi dom, a ujedno svojim aktivnostima potiču stvaralaštvo kojim promoviraju kulturnu baštinu zemlje iz koje su doselili (npr. irski ples u Hrvatskoj). Zanimljivi su i primjeri hrvatskih iseljenika koji su se uspješno uklopili u život svojih novih domovina pa će na Smotri nastupiti izvedbom plesova koje su tamo naučili i prihvatili. U suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika namjera je u program smotre uključiti i skupine Hrvata iz iseljeništva koji će u srpnju 2018. biti u domovini. Program smotre prikazat će i elemente kulture koji su zahvaljujući migracijama svojih nositelja također putovali i zadržali se na određenom prostoru te su s vremenom prihvaćeni kao lokalni izričaj neke kulturne baštine (npr. bećarac i polka u Slavoniji, Lici, Ravnim kotarima, Dalmatinskoj zagori, Hercegovini, na Kordunu).

 

Program MSF ostvarit će se u suradnji s Etnografskim muzejima u Zagrebu, Splitu i Pazinu, Galerijom Klovićevi dvori, Hrvatskom maticom iseljenika, Državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Maticom hrvatskom, Muzičkom akademijom, Institutom za etnologiju i folkloristiku i Mađarskim institutom u Zagrebu kao i veleposlanstvima gostujućih ansambala iz inozemstva, a popratni programi održavat će se u gradskim prostorima poput Kulturnog centra Travno i Zagrebačkog plesnog centra.

 

Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj

VIDEO: SA 52. SMOTRE FOLKLORA

ETNOKONCERT

Srijeda, 18. 7. 2018. 20.00 Trg bana Jelačića, Koncert etnoglazbe: Ethno Croatia 2018 (u suradnji s HGM)

ETNOKONCERT

Srijeda, 18. 7. 2018. Trg bana Jelačića, Nastup Easy Tiger banda (u suradnji s JRS Isusovačkom službom za izbjeglice)

- POGLEDAJTE NAŠ YOUTUBE KANAL -

KONCERT

Četvrtak 19.7.2018, 20.00 Trg bana Jelačića,, Mariachi koncert: Los Caballeros i El Combo

KONCERT

Četvrtak 19.7.2018, 20.00 Trg bana Jelačića, 'Ballet Folklorico de Occidente Corazon de Jalisco' Meksiko

KONCERT

Utorak, 17. 7. 2018.21.00 POZORNICA NA BUNDEKU, cjelovečernji koncert, Glasovi Junana, gosti iz kineske pokrajine Junan

PLESNA RADIONICA

Petak, 20. 7. 2018. Gradec, Plesna radionica „Plešite s nama“ (Ćeralije, Čepin, Kina)

PLESNA RADIONICA

Nedjelja 22.7.2018, u 19.00 Gornjogradska gimnazija: Plesna radionica pod vodstvom Francisa Feyblija

PLESNA RADIONICA

Nedjelja 22.7.2018, KD "V.Lisinskog", Plesna radionica „Plešite s nama“ Stari Mikanovci, Kolumbija)

VIDEO: NAJAVLJUJEMO SUDIONIKE 52. SMOTRE FOLKLORA

Najavljujemo sudionike

Čakovec, Udruga ruskog govornog područja u Međimurju "Kalinka"

Najavljujemo sudionike

Čepin, KUD "Ivan Kapistran Adamović" (iz Kukujevaca, Srijem)

- POGLEDAJTE NAŠ YOUTUBE KANAL -

Najavljujemo sudionike

Ćeralije, KUD "Ćeralije" (Hrvati iz Letnice, Kosovo)

Najavljujemo sudionike

Donji Lapac, KUD "Kraljica Katarina" (Hrvati iz Kraljeve Sutjeske)

VIDEO: SJEĆANJA NA SMOTRE

SJEĆANJA S 1.MSF IZ 1966...

pogledajte fotogaleriju s 1.MSF...

SJEĆANJA NA PRVE SMOTRE ...

© Institut za etnologiju i folkloristiku

VIDEO : DJECA I FOLKLOR / KATALOZI SMOTRE FOLKLORA

DJECA I FOLKLOR

autor: Vido Bagur

KATALOZI SMOTRE FOLKLORA

autor : Vido Bagur

VIŠE O SMOTRI
NAŠA MISIJA

Međunarodna smotra folklora je najuglednija manifestacija tzv. izvornog folklora u Hrvatskoj, odnosno folklornog amaterizma posvećenog njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine. Održava se u Zagrebu od 1966. godine, sljednica je smotri hrvatske seljačke kulture organiziranih 1930-ih godina, predstavlja i promiče baštinjene vrijednosti svih naroda i kultura i pridonosi nastojanjima da se u globaliziranom svijetu sačuvaju kulturne različitosti.

PROGRAM SMOTRE

Programe Smotre osmišljavaju stručnjaci, etnolozi i folkloristi, koji su u stalnom dodiru sa suvremenim životom tih pojava i njihovim nositeljima, etnološka i folkloristička struka pridonosi očuvanju hrvatske tradicijske kulture kao baštine.

MARKETING

Marketing zagrebačke Međunarodne smotre folklora Vas poziva da nam se pridružite i osigurate svoj oglasni prostor na našoj web stranici! Iskoristite mogućnost predstavljanja vaše djelatnosti i novosti u vašoj ponudi tijekom cijele godine putem bannera ili linka na vašu stranicu. Otkrijte prednosti oglašavanja na stranicama Međunarodne smotre folklora, ostvarite kvalitetnu prezentaciju vaše tvrtke ili obrta i povećan interes za vašu djelatnost. Na našim stranicama po povoljnim uvjetima osiguravate ciljanu posjetu (55.000 posjeta godišnje) i postajete naš partner u promociji i realizaciji Međunarodne smotre folklora!

PRESS

Ured MSF +3851 4501 194 | Odnosi s javnošću +3851 4501 209

ODRŽAVANJE MEĐUNARODNE SMOTRE FOLKLORA U ZAGREBU OMOGUĆILI SU:

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske http://www.min-kulture.hr
Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport http://www.zagreb.hr
Turistička zajednica grada Zagreba http://www.zagreb-touristinfo.hr
Hrvatska turistička zajednica http://www.htz.hr
HDS - ZAMP http://www.hds.hr

“Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog već je više od 40 godina sinonim za vrhunski glazbeni proizvod. Visoka razina produkcijskih standarda i sustavno promicanje kulturnih vrijednosti, hrvatskom hramu glazbe omogućili su da preraste okvire Zagreba i Hrvatske i postane nezaobilazno mjesto na glazbenoj karti svijeta!”

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb, 2014. su proglasili zagrebačku Međunarodnu smotru folklora festivalskom priredbom nacionalnog značenja jer afirmira specifične vrijednosti nacionalne kulture, ali i jednakovrijednog zavičajnog plesnog, glazbenog, jezičnog i običajnog izražavanja te vrijednosti svjetske kulturne baštine.