::: MSF - IFF, Zagreb :::
2
home,page,page-id-2,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,large,shadow3
 
03
A

firmiranje vrijednosti nacionalne kulture koje čine zavičajno plesno, glazbeno, jezično i običajno izražavanje uz tradicijsko rukotvorstvo i umijeća, kao i vrijednosti kultura širom svijeta namjerava se prikazati u programu 52. Međunarodne smotre folklora s osnovnom temom o baštini i migracijama, sukladno proglašenju Europskog parlamenta i Vijeća, 2018. kao Europske godine kulturne baštine.

 

Nastupit će folklorna društva i pojedinci koji reprezentiraju različitosti hrvatske etnografske baštine, predstavnici nacionalnih manjina, Hrvati iz susjednih zemalja i iseljeništva (ukupno 30-tak skupina), uz desetak ansambala koji će predstaviti baštinu drugih naroda i kultura.

 

Osnovni festivalski program trajat će pet dana i činit će ga scenske priredbe, plesne, glazbene radionice, pučko kazalište, koncerti etnoglazbe (Ethno Croatia – HGM, Grožnjan; mariachi – Meksiko-Hrvatska) i crkvenog pučkog pjevanja. Svečana priredba uz TV prijenos planira se na Gradecu u petak (20. 7.), gdje će se programi održavati i iduća dva dana. Mimohod sudionika od Zrinjevca do Trga bana Jelačića, s prelaskom sudionika preko pozornice prethodi večernjem nastupu na pozornici na Trgu, posljednji dan – u nedjelju (22. 7.). Na toj će pozornici kao i na obližnjim prostorima po gradskim trgovima u centru grada skupine nastupati u prijepodnevnim i večernjim terminima od srijede do nedjelje (18.-22. 7.). Uz te dvije glavne festivalske scene planiraju se izložbe u Etnografskom muzeju i Etno Art galeriji Posudionice i radionice narodnih nošnji KUC-a Travno. Tijekom festivalskog programa bit će niz radionica i mogućnosti bliskog susreta publike s izvođačima, a kao dio programa organizirat će se i nedjeljna misa u katedrali. Osim na gradskim pozornicama, skupine će nastupati izvan grada – u dvorcu Erdödy u Kerestincu (Sveta Nedelja) te na pozornicama u Vrbovcu i Zaprešiću, kao i na suradnom međunarodnom festivalu u Beltincima u Sloveniji.

 

Program smotre suradnici pripremaju tijekom cijele godine u obilascima i radu s domaćim skupinama. Utoliko će se i ususret MSF, svaki mjesec organizirati popratne priredbe, radionice, okrugli stolovi, sajmovi tradicijskih obrta i suvenira, javni nastupi i/ili tribine na temu MSF i sudionika, nositelja tradicije, očuvanja nematerijalne kulturne baštine i provedbe UNESCO-ove Konvencije iz perspektive migracija ljudi i kultura što će činiti zaokruženu temu Smotre. Na iskustvima 51. MSF planira se organizacija priredaba i tribina i u jesenskim terminima, u kojima bi se javno prikazao stručni rad na kojem se temelje uspješni nastupi sudionika.

 

Temom baštine i migracija namjerava se okupiti skupine koje izvode folklornu tradiciju starog zavičaja neovisno o razdoblju u kojem su ga napustile – poznato je da su se migracije provodile kao posljedica ratova, kolonizacije i agrarne reforme, odnosno i iz gospodarskih razloga pa se u tom smislu može govoriti o kolektivnim migracijama pojedinih zajednica. Sele se, međutim, i pojedinci koji u mjestima naseljenja stvaraju novi dom, a ujedno svojim aktivnostima potiču stvaralaštvo kojim promoviraju kulturnu baštinu zemlje iz koje su doselili (npr. irski ples u Hrvatskoj). Zanimljivi su i primjeri hrvatskih iseljenika koji su se uspješno uklopili u život svojih novih domovina pa će na Smotri nastupiti izvedbom plesova koje su tamo naučili i prihvatili. U suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika namjera je u program smotre uključiti i skupine Hrvata iz iseljeništva koji će u srpnju 2018. biti u domovini. Program smotre prikazat će i elemente kulture koji su zahvaljujući migracijama svojih nositelja također putovali i zadržali se na određenom prostoru te su s vremenom prihvaćeni kao lokalni izričaj neke kulturne baštine (npr. bećarac i polka u Slavoniji, Lici, Ravnim kotarima, Dalmatinskoj zagori, Hercegovini, na Kordunu).

 

Program MSF ostvarit će se u suradnji s Etnografskim muzejima u Zagrebu, Splitu i Pazinu, Galerijom Klovićevi dvori, Hrvatskom maticom iseljenika, Državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Maticom hrvatskom, Muzičkom akademijom, Institutom za etnologiju i folkloristiku i Mađarskim institutom u Zagrebu kao i veleposlanstvima gostujućih ansambala iz inozemstva, a popratni programi održavat će se u gradskim prostorima poput Kulturnog centra Travno i Zagrebačkog plesnog centra.

 

Tvrtko Zebec, umjetnički ravnatelj

VIDEO: SA 52. SMOTRE FOLKLORA

ETNOKONCERT

Srijeda, 18. 7. 2018. 20.00 Trg bana Jelačića, Koncert etnoglazbe: Ethno Croatia 2018 (u suradnji s HGM)

ETNOKONCERT

Srijeda, 18. 7. 2018. Trg bana Jelačića, Nastup Easy Tiger banda (u suradnji s JRS Isusovačkom službom za izbjeglice)

- POGLEDAJTE NAŠ YOUTUBE KANAL -

KONCERT

Četvrtak 19.7.2018, 20.00 Trg bana Jelačića,, Mariachi koncert: Los Caballeros i El Combo

KONCERT

Četvrtak 19.7.2018, 20.00 Trg bana Jelačića, 'Ballet Folklorico de Occidente Corazon de Jalisco' Meksiko

VIDEO: NAJAVLJUJEMO SUDIONIKE 52. SMOTRE FOLKLORA

Najavljujemo sudionike

Čakovec, Udruga ruskog govornog područja u Međimurju "Kalinka"

Najavljujemo sudionike

Čepin, KUD "Ivan Kapistran Adamović" (iz Kukujevaca, Srijem)

- POGLEDAJTE NAŠ YOUTUBE KANAL -

Najavljujemo sudionike

Ćeralije, KUD "Ćeralije" (Hrvati iz Letnice, Kosovo)

Najavljujemo sudionike

Donji Lapac, KUD "Kraljica Katarina" (Hrvati iz Kraljeve Sutjeske)

VIDEO: SJEĆANJA NA SMOTRE

SJEĆANJA S 1.MSF IZ 1966...

pogledajte fotogaleriju s 1.MSF...

SJEĆANJA NA PRVE SMOTRE ...

© Institut za etnologiju i folkloristiku

VIDEO : DJECA I FOLKLOR / KATALOZI SMOTRE FOLKLORA

DJECA I FOLKLOR

autor: Vido Bagur

KATALOZI SMOTRE FOLKLORA

autor : Vido Bagur

VIŠE O SMOTRI
NAŠA MISIJA

Međunarodna smotra folklora je najuglednija manifestacija tzv. izvornog folklora u Hrvatskoj, odnosno folklornog amaterizma posvećenog njegovanju i prikazivanju zavičajne baštine. Održava se u Zagrebu od 1966. godine, sljednica je smotri hrvatske seljačke kulture organiziranih 1930-ih godina, predstavlja i promiče baštinjene vrijednosti svih naroda i kultura i pridonosi nastojanjima da se u globaliziranom svijetu sačuvaju kulturne različitosti.

PROGRAM SMOTRE

Programe Smotre osmišljavaju stručnjaci, etnolozi i folkloristi, koji su u stalnom dodiru sa suvremenim životom tih pojava i njihovim nositeljima, etnološka i folkloristička struka pridonosi očuvanju hrvatske tradicijske kulture kao baštine.

MARKETING

Marketing zagrebačke Međunarodne smotre folklora Vas poziva da nam se pridružite i osigurate svoj oglasni prostor na našoj web stranici! Iskoristite mogućnost predstavljanja vaše djelatnosti i novosti u vašoj ponudi tijekom cijele godine putem bannera ili linka na vašu stranicu. Otkrijte prednosti oglašavanja na stranicama Međunarodne smotre folklora, ostvarite kvalitetnu prezentaciju vaše tvrtke ili obrta i povećan interes za vašu djelatnost. Na našim stranicama po povoljnim uvjetima osiguravate ciljanu posjetu (55.000 posjeta godišnje) i postajete naš partner u promociji i realizaciji Međunarodne smotre folklora!

PRESS

Ured MSF +3851 4501 194 | Odnosi s javnošću +3851 4501 209

ODRŽAVANJE MEĐUNARODNE SMOTRE FOLKLORA U ZAGREBU OMOGUĆILI SU:

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske http://www.min-kulture.hr
Grad Zagreb - Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport http://www.zagreb.hr
Turistička zajednica grada Zagreba http://www.zagreb-touristinfo.hr
Hrvatska turistička zajednica http://www.htz.hr
HDS - ZAMP http://www.hds.hr

“Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog već je više od 40 godina sinonim za vrhunski glazbeni proizvod. Visoka razina produkcijskih standarda i sustavno promicanje kulturnih vrijednosti, hrvatskom hramu glazbe omogućili su da preraste okvire Zagreba i Hrvatske i postane nezaobilazno mjesto na glazbenoj karti svijeta!”

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Zagreb, 2014. su proglasili zagrebačku Međunarodnu smotru folklora festivalskom priredbom nacionalnog značenja jer afirmira specifične vrijednosti nacionalne kulture, ali i jednakovrijednog zavičajnog plesnog, glazbenog, jezičnog i običajnog izražavanja te vrijednosti svjetske kulturne baštine.