::: MSF - IFF, Zagreb :::
987
page,page-id-987,page-template-default,ajax_fade,page_not_loaded,,large,shadow3

GLAZBENE RADIONICE

 

52. Međunarodna smotra folklora, Zagreb, 18. – 22. 7. 2018.

Radionice obnove sviranja bubnja i svirala u Čuntiću te pjevanja u Majuru uz suradnju s Muzičkom akademijom u Zagrebu i ansamblom Harmonia disonanca

Postignuti uspjeh banovinskog tematskog koncerta na 51. Smotri i po prvi put ponovljenog koncerta izvan pozornica Smotre, u Sisku, ispunjenje je želja nositelja s tog područja i nastojanje da u nastavku suradnje održimo radionice sviranja, crkvenog pjevanja, te sudjelujemo u organizaciji stručnog skupa u Sisku čime će suradnici Smotre učvrstiti suradnju sa Sisačko-moslavačkom županijom, Društvom Terra banalis, Zrin festivalom i Interpretacijskim centrom baštine Banovine.

Uz stalnu pomoć Vide Bagura u pripremama skupina za nastupe na Smotri, nositeljima na Banovini pomogli su suradnici Instituta za etnologiju i folkloristiku – dr. sc. Irena Miholić u Čuntiću u sviranju bubnja, kojeg je Društvo Čuntićanka prvotno samostalno i amaterski obnovilo, a zatim uz pomoć Županije nabavilo kod graditelja bubnja u Dugoj Resi. Dr. sc. Joško Ćaleta, također etnomuzikolog iz Instituta, u suradnji s Muzičkom akademijom, dr. sc. Mojcom Piškor i studenticama sastava Harmonia disonance u terenskom upoznavanju sa članicama pjevačke skupine iz Majura te načina, stila i repertoara njihove vokalne tradicije, također djeluje poticajno i obnoviteljski, potičući na daljnja istraživanja i proširenje repertoara, a u budućnosti će rezultirati zajedničim nastupima žena s Banovine sa sastavom Harmonia disonance.