::: MSF - IFF, Zagreb :::

KONCERTI

 

52. Međunarodna smotra folklora, Zagreb, 18. – 22. 7. 2018.

Mariachi koncert: El Combo, Los Caballeros i gosti

Mjesto i vrijeme održavanja: Trg bana Jelačića, četvrtak, 19. 7. 2018. u 20.00 sati

Sudionici:
Ballet Folklorico de Occidente Corazon de Jalisco, Guadalajara, Jalisco, Meksiko
El Combo
Los Caballeros

 

Migracija kulture često se veže uz migracije pojedinaca i skupina iz jednog kraja u drugi. No ponekad se, kao u ovom slučaju, radi o migraciji glazbe i izražajnih praksi koje prolaze kulturnu transformaciju.

Ljubav prema Meksiku i meksičkoj glazbi na tom je području stara već gotovo sedamdeset godina. Sve je počelo filmom Un dia de vida (Jedan dan života) koji je 1950. režirao Emilio Fernández. Film, kažu, nije bio popularan u Meksiku, ali je na našim prostorima doživio stotinjak projekcija! Jugoslavija se pedesetih godina 20. stoljeća našla između dva bloka, a usmena predaja kaže da su meksički filmovi odabrani kao alternativa sovjetskima. Meksiko je, kao i tadašnja Jugoslavija, bio zemlja „radnika i seljaka“ koji su živjeli u uređenju sličnom onom na našim prostorima, s ponosnom revolucionarnom prošlošću. Filmovi su u isto vrijeme bili egzotični i politički neutralni. U Meksiku je revolucija uvijek bila bitna, a to je bilo bitno i kod nas. Film Jedan dan života kao da je ocrtavao stanje na ovim prostorima, tragičnu priču o dvojici prijatelja koji su se našli na suprotnim stranama, ali najveću je brazdu u sjećanjima ljudi ostavila izvedba pjesme Mama Huanita. Toliku da je pjesma prevedena, ili bolje rečeno prepjevana, i prilagođena publici na prostorima bivše Jugoslavije te je postala evergreen. Taj su filmski hit slijedili drugi meksički filmovi, a prepjevi pjesama su se zaredali. To nije bilo dovoljno pa su nastajale nove pjesme koje su izvodili razni više ili manje poznati pjevači tzv. zabavne glazbe, koji su svojom interpretacijom nastojali dočarati stil za koji su mislili (ili ga barem oponašali iz filmova) da je meksički. Solisti, trija, sastavi, slatki muški glasovi uz neizostavno “aj, aj, jaj” ili tamni ženski glasovi – svi su oni šezdesetih godina bili izrazito popularni na prostorima bivše Jugoslavije. Zanimljivo je da su svi pokušali stvoriti “autentični meksički zvuk”, a taj su zvuk poznavali tek gledajući filmove koji su nudili lepezu latinskoameričkih žanrova i stilova, katkad i onih koje su Europljani migracijom ponijeli sa sobom. Ta se glazba stopila s lokalnim zvukovima i žanrovima, prilagodila potrebama stanovništva Latinske Amerike, odnosno kulturno se transformirala. Igrom slučaja, takva se transformirana „vratila“ na stari kontinent i doživjela novu prilagodbu ili bolje rečeno “prijevod” za lokalne potrebe. Tragove “Meksika”, odnosno Latinske Amerike, možemo pratiti u našim skladbama najrazličitijih žanrova, ali večerašnji koncert posvećen je mariachi sastavima.

Koncert je spoj glazbe Meksika, kako je doživljavaju sami Meksikanci, te zvukova Meksika kako su doživljeni na našim prostorima. Prepjeve hitova na hrvatskom jeziku i nove pjesme “u meksičkom duhu” izvest će sastav El Combo, a “originalne”, pjevajući na španjolskome, sastav Los Caballeros.

El Combo djeluje od 2002. godine. U sastavu je djelovao niz glazbenika, zaljubljenika u mariachi zvuk, ali i domaću riječ. Izvode prepjeve meksičkih uspješnica, ali i novoskladane pjesme u tom duhu, a upustili su se i u projekt „marijačiziranja“ domaćih hitova koje su snimili s poznatim izvođačima popularne glazbe.

Mariachi sastav Los Caballeros čine uglavnom akademski glazbenici, koji su prvi put javno nastupili 1998. godine. Njihova je kvaliteta priznata i prepoznata u svjetskim razmjerima. Sudionici su Međunarodnog Mariachi i Charerria susreta u Guadalajari u Meksiku, a surađivali su s poznatim svjetskim imenima meksičke i mariachi glazbe.

 

Irena Miholić