::: MSF - IFF, Zagreb :::

PUČKO KAZALIŠTE

 

52. Međunarodna smotra folklora, Zagreb, 18. – 22. 7. 2018.

Srijeda, 18. srpanj 2018. Atrij Klovićevih dvora, u 21.00 sat.

Sliku tvoju ljubim Dramska družina KUD-a “Sv. Juraj”, Draganić

Autorice teksta: Draženka Jagatić, Marica Boričević, Višnja Golub, Anđela Županić
Autori adaptacije teksta: dramska družina
Redateljica: Draženka Jagatić
Trajanje predstave: 70 min

Radnja predstave seže u 1950-te u prostore draganićke seoske patrijarhalne sredine u kojoj mještani žive pretežno u neimaštini. Zbog toga značajan broj muškaraca iseljava u prekooceanske zemlje (pretežno Kanadu) tražeći posao. U dalekom nepoznatom svijetu ljudi puno rade i teško se asimiliraju u stranom svijetu. Iz istog razloga u sredini iz koje su potekli traže djevojku za udaju. Roditelji ili bliži rod odabire djevojku za udaju s kojom se mladić upoznaje preko fotografije i tako način pristaje na sklapanje braka. Dovoljno je primjera iz draganićke sredine koji odgovaraju ovakvom slučaju. O takvoj jednoj udaji na daljinu govori ova predstava znakovitog naziva Sliku tvoju ljubim.

Predstava jezičnom i povijesnom lokalizacijom satirično prikazuje život, običaje, mentalitet i način života draganićkog seljaka u vlastitoj sredini ali i u stranom svijetu. Ispričana je jednostavnim jezikom s bogatim lokalnim pučkim izričajem, a radnja je prikazana preko pisma koje najbližoj rodbini piše djevojka udana u Kanadu na opisani način.

KUD “Sv. Juraj” Draganić nositelj je kulturnog rada u Općini Draganić. Prema povijesnim dokumentima Društvo je nastavljač djelatnosti Seljačke sloge, a vuče korijene iz davne 1934. godine. Od 1991. Društvo nosi naziv zaštitnika župe Draganić – Sv. Jurja. Društvo čuva od zaborava običaje, ples i pjesme draganićkog seljaka te istražuje, prikuplja i obnavlja veliko i specifično bogatstvo draganićke narodne nošnje koja se u potpunosti razlikuje od nošnji okolnih područja zahvaljujući Plemenitoj općini Draganić koja je povijesno funkcionirala kao posebna cjelina. Usto Društvo uvježbava i izvodi i koreografirani folklor drugih krajeva Hrvatske, a osim folklornih nastupa organizator je izložbi posvećenih tradicijskoj kulturi i revija narodnih nošnji draganićkog kraja. Članovi Društva djeluju u folklornoj sekciji, folklornom zboru i orkestru, tamburaškoj sekciji te u dvije dječje folklorne sekcije i dramskoj družini.

Dramska družina osnovana je 2006. i dosad na repertoaru ima postavljenih pet predstava, sve temeljene na događajima i načinu života specifičnim za Draganić, radi očuvanja običaja i nadasve draganićkog mjesnoga govora koji nezaustavljivo izumire i nestaje. S dvije predstave Društvo je predstavljalo Karlovačku županiju na Festivalima hrvatskih kazališnih amatera. U Kastvu 2007. izvedena je predstava Tribljačice, jeste dešle? i 2011. u Starigradu na otoku Hvaru predstava naziva Sedmakim v Karlavac, s frtaljicu domof. Obje su zavrijedile nagradu festivala, prva za zaštitu kulturne baštine, a druga u kategoriji inovativnosti (s tim da je bila nominirana i za najbolju predstavu u cjelini i za zaštitu kulturne baštine).

Za svoj rad Društvo je zavrijedilo niz nagrada i priznanja, od toga se ističu:
- javno priznanje Općine Draganić 2003. i 2011. godini,
- javno priznanje Skupštine Karlovačke županije u 2003. i 2008. godini,
- zlatnu plaketu Hrvatskog sabora kulture 2004. i 2009. godine.
Više o aktivnostima i uspjesima Društva može se doznati na internetskoj stranici www.kudsvetijurajdraganic.hr i www.facebook.com/KudSvJurajDraganic/