::: MSF - IFF, Zagreb :::

ARHIVA - 45. MSF 2011.

 
VIDEO SA 45. MSF NA YOUTUBE
45. Međunarodna smotra folklora u Zagrebu

20. - 24. srpnja 2011.

Središnji program Smotre bio je posvećen Hrvatima koji žive izvan Hrvatske: folklorna društva i skupine iseljenih Hrvata s drugih kontinenata i Hrvati iz europskih zemalja predstavili su različite načine njegovanja i prikazivanja glazbene i plesne baštine. Osobita je pozornost bili usmjerena doticajima naroda i kultura, odnosno međusobnim utjecajima i specifičnim oblicima koji nastaju u novome okruženju, u prepletanju useljeničke kulture s kulturom starosjedilaca ili pripadnika drugih iseljeničkih skupina. Na Smotri su nastupila i folklorna društva iz Hrvatske i iz drugih zemalja. Uz nastupe na pozornicama organizirane su i popratne priredbe (izložbe, glazbene i plesne radionice, koncerti crkvene pučke glazbe i etnoglazbe, sajam tradicijskih obrta i suvenira)

Poznato je da u hrvatskom iseljeništvu djeluju brojna zavičajna i folklorna društva, glazbeni i plesni ansambli, koji se međusobno znatno razlikuju po sastavu članstva, repertoaru i načinima organizacije. Mnoga folklorna društva hrvatskog iseljeništva djeluju po uzoru na hrvatski folklorni amaterizam, pa mnogi i surađuju s glazbenim i plesnim voditeljima i pedagozima iz Hrvatske i/ili u Hrvatskoj educiraju buduće vlastite voditelje/stručnjake. Tim se putem djelomice prenosi i repertoar koji nerijetko nastoji prikazati raznolikost glazbenih i plesnih tradicija iz cijele Hrvatske, što je osobito poželjno kada su članovi društva podrijetlom iz različitih hrvatskih krajeva, a eventualno pripadaju i različitim naraštajima hrvatskog iseljeništva.

Neka iseljenička društva imaju zavičajni značaj jer okupljaju članove iz određenog kraja ili užeg zavičaja, pa im je i repertoar često usredotočen na tradicije kraja iz kojega su potekli. Glazbeni i plesni amaterizam, posebice folklorni, nerijetko okuplja useljenike različita podrijetla, etničke i kulturne pripadnosti, pa se njime unutar zajedničke nove domovine razmjenjuju kulturni utjecaji i stvaraju novi oblici amaterskog bavljenja kulturom.

45 međunarodna smotra folklora u Zagrebu je željela ukazati na odnose hrvatskog iseljeništva prema zemlji i kulturi iz koje su ponikli i na istovremeno uklapanje u društvo i kulturu nove domovine.

Dugogodišnji organizator Međunarodne smotre folklora, Koncertna direkcija Zagreb, je uz sudionike službenog programa okupio u Zagrebu i brojne članove drugih iseljeničkih folklornih društava koji su uz scenski program Smotre sudjelovali i u glazbenim i plesnim radionicama.

 

dr. sc. Zorica Vitez

FOTOGALERIJA 45.MSF

SUDIONICI PROGRAMA: FOLKLORNA BAŠTINA U ŽIVOTU HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

AUSTRIJA, KOLO SLAVUJ, Beč - ANNO 93, Beč - HKSD "POSAVINA", Innsbruck - HATSKO KOLO, Novo Selo / Neudorf

ARGENTINA, GUILLERMO MIGUEL TERRAZAS (HR TANGO ARGENTINA), Buenos Aires

DOSNA I HERZEGOVINA / ŠVICARSKA, IFG "SLOGA", Guča Gora / Aarau

ČEŠKA, "PALAVA", Mikulov

ČILE, "HRVATSKA JEKA", Antofagasta

ITALIJA, "KROATARANTATA", Mundimitar (Molise)

MAĐARSKA, ANDOR VEGH, Pečuh

NOVI ZELAND, FA "KRALJ TOMISLAV", Auckland

NJEMAČKA, FS "ADRIA", Duisburg

SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE, FD "PAJDAŠI", Boston, SAINT ANTHONY'S KOLO CLUB CROATIA, Los Angeles - JERRY GRCEVICH, Pittsburgh

SUDIONICI IZ HRVATSKE

BAPSKA , Vukovarsko-srijemska županija, KUD "SLOGA"

BROĐANCI, Osječko-baranjska županija, KUD "BROĐANCI"

DRAŽ ,Osječko-baranjska županija, KUD "SLOGA",

OSOJNIK, Dubrovačko-neretvanska županija, KUD "SVETI JURAJ OSOJNIK"

STARI PERKOVCI, Brodsko-posavska županija, KUD "RAVNICA"

SVETA KLARA, Grad Zagreb, KPD "SVETA KLARA"

SUDIONICI IZ INOZEMSTVA

CRNA GORA, FOLKLORNA SKUPINA ALBANSKE MANJINE "BESA", Tuzi

ČEŠKA, "PALAVA", Mikulov

ČILE, CONJUNTO FOLKLÓRICO DE LA UNIVERSIDAD ANTOFAGASTA

GRČKA, FOLKLORE DANCING GROUP OF AMPELOKIPI, Solun

ITALIJA, IL GRUPPO "TOMA…TOMA", Montefalcone Nel Sannio

IRAK, (Kurdistan), FOLKLORNA SKUPINA "NALI", Sulaimaniya

IRAN, ANSAMBL "GIL VA AMARD", Gilan

NOVI ZELAND, TE IHI CONNECTIONS, Wellington

ŠPANJOLSKA, "COROS Y DANZAS DE SANTOMERA", Murcia